vrijdag 26 december 2008

Electrisch oplaadstation in Rotterdam

De Ecomobiel is helemaal Top.
De elektrische auto's, scooters, scootmobielen en fietsen zijn lekker stil, goedkoop en aanzienlijk milieuvriendelijker dan vervoersmiddelen op fossiele brandstoffen. Maar waar laad je ze onderweg op? Sinds kort heeft Rotterdam de primeur. Op de Wilhelminapier is een NRGSPOT elektrisch oplaadstation geplaatst. De drie meter hoge, verlichte zuil met touchscreen heeft vier 'stopcontacten' en een zonnepaneel met een diameter van 1,2 meter. Volgens de ontwerper van Studio Mango is de zuil opvallend zodat je niet lang hoeft te zoeken naar een oplaadpunt.

Overigens is het zonnepaneel alleen voor de verlichting van de zuil en het touchscreen. De elektra is ecostroom geleverd door Eneco, die in samenwerking met RCI (Rotterdam Climate Initiative) en TNT de zuil lieten ontwerpen. Helemaal praktisch is deze eerste NRGSPOT nu nog niet, want het opladen kan nog enkele uren duren. Binnen afzienbare tijd wordt de zuil uitgerust met een snellader van Epyon. Dan kan je in dertig minuten een accu opladen.

Goedkoop is het in ieder geval wel. Vier uur laden kost zo'n anderhalve euro. Er is echter nog niets bekend over de sociale implicaties van dergelijke elektrische oplaadstations. Het half uur lang opladen van een scooteraccu kan twee dingen betekenen: of de 'pomp' wordt een verdraaid gezellig hangout voor de elektrische scooterjeugd of een punt waar ongeduld regelmatig de adrenaline zal doen rondpompen.

Geen opmerkingen: